Trudnoća je vrijeme najvećih promjena u ženskom tijelu i puno trudnica se pita što smije jesti i što od dodataka prehrani treba uzimati.

 

Omega3 masne kiseline, posebno EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska), nisu samo popularan dodatak prehrani – one su ključni sastojak za zdrav razvoj ploda i podršku majčinog tijela. S obzirom da naše tijelo ne može samostalno sintetizirati omega-3 masne kiseline smatramo ih esencijalnim nutrijentom. Tijekom trudnoće su povećane potrebe, a prije ugradnje u tijelo ploda one moraju prijeći put od majke preko posteljice u fetalnu krv.

 

Zašto su EPA i DHA toliko važne?

DHA je temeljna komponenta mozga, oka, kože i živčanog sustava, dok je EPA strukturna komponenta baš svake ljudske stanice.

Adekvatan unos tijekom trudnoće važan je i prije samog začeća, a dokazano je povezan s brojnim dobrobitima za majku i dijete:

  • bolji neuromotorni i kognitivni razvoj djeteta: djeca majki koje su uzimale suplementaciju DHA i EPA imali su u ranoj dječjoj dobi bolje rezultate na razvojnim testovima(2)
  • smanjeni rizik od prijevremenog poroda i niske porođajne težine: studije pokazuju da dodatak omega3 utječe pozitivno na porođajnu težinu te može produžiti trajanje trudnoće(3)
  • zaštita majčinog srca i raspoloženja: omega3 masne kiseline pomažu u održavanju normalnog krvnog tlaka i uredne razine triglicerida te mogu ublažiti simptome prenatalne i postnatalne depresije(4)

 

Kako osigurati odgovarajući unos?

Većina trudnica u našem podneblju svakodnevnom prehranom ne unosi dovoljne količine omega-3 masnih kiselina. Hrana koju smatramo dobrim izvorom omega-3 masnih kiselina je uglavnom morskog podrijetla. Primjerice ribu poput lososa, sardine, skuše i inćuna svrstavamo u dobre izvore. Za adekvatan unos omega-3 masnih kiselina potrebno je konzumirati barem dva obroka (od 170 g) ribe tjedno. Biljni izvori poput lana, chia sjemenki i orašastih plodova sadrže ALA-u (alfa linolenska kiselina), koja se može pretvoriti u EPA/DHA, ali tijelo nije baš učinkovito u toj pretvorbi.

Trudnice trebaju barem jednako, a vjerojatno i više DHA i EPA nego opća populacija. Zbog toga je u većini slučajeva potrebno uzimati suplemente. Dnevna preporučena doza omega-3 masnih kiselina za trudnice iznosi ukupno 250650 mg kombinacije EPA+DHA, od čega barem 200300 mg DHA. Čak i trudnicama koje imaju mediteransku prehranu, savjetujemo uzimanje dodataka koje smatramo sigurnima jer se u većini proizvoda nalazi sigurna doza.

 

Da ili ne primjenjivati suplemente tijekom trudnoće?

U slučaju nedovoljne i neredovite konzumacije masne ribe, sigurno DA. Brojna svjetska pedijatrijska, ginekološka i obiteljska društva preporučaju suplementaciju omega-3 masnih kiselina tijekom planiranja trudnoće, u cijeloj trudnoći i tijekom dojenja.

 

Što još valja znati?

  • Sigurnost: doza do 3 g EPA+DHA dnevno se smatra sigurnom i dobro se tolerira.(6)
  • Moguće nuspojave: ponekad se javljaju mučnina, loš zadah ili blage probavne smetnje, a iznimno velike doze mogu razrijediti krv pa je potreban oprez tijekom istodobne primjene lijekova za zgrušavanje.
  • Odabir suplementa: birati certificirane proizvode testirane na čistoću i bez toksina, posebno žive.

 

Zaključak za trudnice

Omega3 masne kiseline nisu samo „još jedan dodatak“ – one su temelj zdravog razvoja mozga i oka djeteta, ali i zaštita kardiovaskularnog sustava i emocionalne stabilnosti majke. Prehrana bogata masnom ribom u kombinaciji sa suplementima sigurniji je put do optimalnog ishoda trudnoće. Ako niste sigurni prilikom odabira suplementa i adekvatne količine omega-3 masnih kiselina, slobodno se obratite svom ginekologu ili ljekarniku.

 


 

Literatura:
  • James A GreenbergStacey J BellWendy Van Ausdal. Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy. Reviews in obstetrics and gynecology.
  • Helland IB, Smith L, Saarem K, et al. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003.
  • Olsen SF, Hansen HS, Sorensen TI, et al. Intake of marine fat, rich in (n-3)-polyunsaturated fatty acids, may increase birthweight by prolonging gestation. Lancet. 1986.
  • Olsen SF, Secher NJ. Low consumption of seafood in early pregnancy as a risk factor for preterm delivery: prospective cohort study. BMJ. 2002.
  • Pawlosky RJ, Hibbeln JR, Novotny JA, et al. Physiological compartmental analysis of alinolenic acid metabolism in adult humans. J Lipid Res. 2001.
  • Bulstra‐Ramakers MT, Huisjes HJ, Visser GH. The effects of 3g eicosapentaenoic acid daily on recurrence of intrauterine growth retardation and pregnancy induced hypertension. British Journal of Obstetrics and Gynaecology 1994